KONTAKTIRAJTE NAS
Klaster Vinistra
Prolaz Ernesta Jelušića 1
52000 Pazin, Croatia

info@klaster-vinistra.hr
+385 52 621 698

IDA - Istarska razvojna agencija

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o.

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. prva je regionalna i jedna od vodećih razvojnih agencija u Hrvatskoj. Osnovana je 14. prosinca 1999. godine kao operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije, odnosno Konzorcija za razvoj "Istra 21". Registrirana je pri Trgovačkom sudu u Rijeci 29. svibnja 2000. godine, dok je s radom započela 01. lipnja 2000. godine.

Osnivači  IDA-e su Istarska županija i devet istarskih gradova:

IDA je niz godina nezaobilazan čimbenik razvoja gospodarstva Istre. Njena je primarna uloga poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji i to kroz pružanje financijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, informiranje i savjetovanje poduzetnika, pružanje usluga potencijalnim stranim investitorima te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji. 

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. prva je hrvatska regionalna razvojna agencija koja je  certificirala sustav upravljanja kvalitetom po međunarodnoj normi ISO 9001:2000. Provjeru je izvršila certifikacijska tvrtka SGS ICS te dana 22. ožujka 2004. godine izdala certifikat ISO 9001:2000 o usuglašenosti sustava upravljanja kvalitetom u IDA-i sa zahtjevima ove međunarodne norme.

Po ovlaštenju Istarske županije IDA je razvila oznaku vizualnog označavanja kvalitete Istrian quality (IQ), a znak je 2005. godine i registrirala.  Nedugo potom prezentiran je i projekt Istria quality apartments - jamstvo kvalitete smještaja "Domus Bonus".

U svibnju 2005. godine IDA je pod nazivom "Jamstvo za uspjeh" pokrenula i prvu kreditnu liniju u sklopu Konzorcija za jamstva "Istra 21", prve regionalne jamstvene sheme u Hrvatskoj osmišljene upravo u IDA-i.

Od strane Istarske županije, 2005. godine IDA je izabrana za koordinatora izrade Regionalnog operativnog programa (ROP-a) Istarske županije. ROP je izrađen tijekom 2006. godine, a Skupština Istarske županije usvojila ga je 11. rujna 2006. godine. Navedeni dokument tiskan je u travnju 2007. godine. 

Od lipnja 2007. godine IDA je članica Koordinacija regionalnih razvojnih agencija županija Jadranske statističke regije - RAJ. Uz IDA-u, Koordinaciju čine i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA d.o.o., Regionalna razvojna agencije PORIN d.o.o. iz Rijeke, Razvojna agencija Zadarske županije d.o.o. ZADRA, Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije te  Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije.

Od listopada 2009. godine, u sklopu IDA-e djeluje METRIS - Centar za istraživanje metala Istarske županije. Centar je smješten na adresi Zagrebačka 30 u Puli, a više informacija dostupno je na web stranici Centra http://www.metris-research.com/.

 

U rujnu 2010. godine, IDA je od strane Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva imenovana regionalnim koordinatorom razvoja Županijske razvojne strategije (ŽRS) za razdoblje od 2011. do 2013. godine. Više informacija o ŽRS IŽ možete pročitati ovdje.

Kao One Stop Shop za potencijalne inozemne investitore, IDA je 2007. godine uključena u MINGORP-ov projekt ICPR - "Razvoj investicijskog okruženja". Tijekom 2010., 2011. i 2012. odrađen je niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje investicijske klime, među ostalim, poboljšane su web stranice namijenjene investitorima www.istriainvest.com te je izrađen promotivni film i materijali namijenjen promociji Istarske županije kao poželjne investicijske destinacije.

Naposljetku valja navesti i Međunarodnu i međuregionalnu suradnju, koja čini vrlo bitan segment djelovanja IDA-e. Naime, IDA je sudjelovala u provedbi 26 projekata, djelomično financiranih iz pretpristupnih fondova EU. Budžet IDA-e u provedenim EU projektima i onim trenutno u provedbi iznosi  oko 3,5 milijuna EUR.

Nosioci IQ oznake

Događanja

Vinistra 2017

12. - 14. svibnja 2017.

Pokrovitelji: