KONTAKTIRAJTE NAS
Klaster Vinistra
Prolaz Ernesta Jelušića 1
52000 Pazin, Croatia

info@klaster-vinistra.hr
+385 52 621 698

O IQ

Oznaka “Istarska kvaliteta” za vino Malvazija istarska prvenstveno je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte Malvazija istarska, kao i poticanju razvoja proizvodnje tog autohtonog vina, podizanju razine njegove kvalitete i proizvodnih tehnologija, te promociji i prodaji Malvazije istarske na domaćem i svjetskom tržištu. Znak “IQ” omogućuje potrošaču da prepozna one istarske malvazije čija je kvaliteta viša od kvalitete koju propisuje zakon za kvalitetna vina sa zemljopisnim porijeklom, te viša od one koju kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje.

Riječ je o jedinstvenom, aktivnom sustavu nadzora vina u Hrvatskoj gdje vinari sami postepeno podižu bodovni prag za vina koja nose oznaku IQ – Istrian Quality, a sve sa svrhom ujednačenja i podizanja kvalitete proizvoda. Broj proizvođača koji dobivaju pravo na korištenje oznake IQ iz godine u godinu raste, a raste i broj butelja Malvazije s oznakom posebne kvalitete.

Oznaka IQ garantira aktivan sustav nadzora vina od uvjeta i postupaka proizvodnje, kvalitete vina do postupka dodjele i nadzora upotrebe oznake. Potaknuti sve većim zaoštravanjem konkurencije na svjetskom i domaćem tržištu, te skorim ulaskom Hrvatske u EU Udruga Vinistra je jednim od svojih strateških projekata odlučila pomoći članovima kako bi spremno odgovorili na nove izazove, prijetnje, ali dakako i prilike koje će se javiti u idućih nekoliko godina.

Jedan od osnovnih pravaca razvoja podrazumijevao je povećanje konkurentnosti Malvazije istarske stvaranjem posebnog branda ili znaka kvalitete.

Rješenje je nađeno u mogućnosti uporabe oznake kvalitete “IQ” (Istrian Quality) koja je u vlasništvu Istarske razvojne agencije (IDA). IDA i Vinistra su 2005. potpisale Ugovor o upotrebi oznake kojim su se stvorili pravni preduvjeti za korištenje oznake od strane istarskih vinara.

Prve znakove “IQ” nosila su vina iz berbe 2005 godine. Tehnička provedba aktivnosti vezanih uz dodjelu oznake povjerena je stručnim tijelima i osobama, a koordiniraju ih IDA i udruga Vinistra. Važno je napomenuti da cjelokupnu proizvodnju nadzire nezavisno stručno tijelo koje potrošaču jamči poštivanje svih standarda proizvodnje navedenih u Pravilniku.

Nosioci IQ oznake

Događanja

Vinistra 2017

12. - 14. svibnja 2017.

Pokrovitelji: