KONTAKTIRAJTE NAS
Klaster Vinistra
Prolaz Ernesta Jelušića 1
52000 Pazin, Croatia

info@klaster-vinistra.hr
+385 52 621 698

Nosioci IQ 2012

U posljednjih se desetak godina kvaliteta istarskih vina značajno poboljšala tako da Istra danas predstavlja jednu od vodećih hrvatskih vinogradarskih regija. Tome je zasigurno pridonio i rad udruge “Vinistra” koja je sustavno promovirala istarska vina u zemlji i inozemstvu.

Udruga vinogradara i vinara Istre – Vinistra, osnovana je 1994.godine s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji i promociji vina, te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

Sa ciljem podizanja kvalitete vina Malvazija istarska, kao i poticanje proizvodnje tog autohtonog vina, te promocije i prodaje Malvazije istarske na domaćem i svjetskom tržištu udruga ‘’Vinistra’’ je s “Istarskom razvojnom agencijom” 29. travnja 2005.godine potpisala ugovor o korištenju oznake ‘’Istarska kvaliteta’’ (IQ-Istrian Quality). Izrađen je i Pravilnik o uporabi oznake “Istarska kvaliteta” za vino Malvazija istarska koji je objavljen u “Službenim novinama istarske županije (5/2005)”. Treba napomenuti kako je oznaka IQ kreirana još 1999.godine, no istarski vinari su prvi kojima je dodijeljena oznaka Istarska kvaliteta za vino Malvazija istarska. Na osnovu ugovora o korištenju oznake IQ i Pravilnika o dodjeli oznake ‘’Istarska kvaliteta’’ za vino Malvazija istarska imenovan je Savjet za dodjelu oznake ‘’Istarska kvaliteta’’, te povjerenstvo za nadzor. Time su se stekli uvjeti za pokretanje sustava dodjele oznake ‘’IQ’’ za vino Malvazija istarska.

Za berbu ‘’IQ 2005’’ ukupno se prijavilo 24 vinara od čega je 20 vinara zadovoljilo kriterije Pravilnika o uporabi oznake ‘’IQ’’, te im je dodijeljena oznaka ‘’IQ’’. Važno je spomenuti da se kontrole kvalitete obavljaju na četiri razine: u vinogradu (kontrola prinosa), u podrumu (kontrola vinifikacije), kemijskom analizom i organoleptičkim ocjenjivanjem, te nakon dodjele oznake obavlja se kontrola sa tržišta.

Nakon što se sustav IQ kontinuirano provodio kroz 6 godina za svježe malvazije, sa berbom 2011. stvoreni su uvjeti za postavljanje sustava i za zrele malvazije, te za vino Teran.

Ovogodišnji ciklus za dodjelu oznake IQ započeo je u srpnju 2012.g, a zaključen je završnim organoleptičkim ocjenjivanjem održanim 26.04.2013.g., nakon kojeg je pravo na oznaku IQ-Istarska kvaliteta za svježe malvazije iz berbe 2012. ostvarilo 24 vinara, kao i 2 nostelja oznake IQ za zrele malvazije iz berbe 2011.


Nosioci IQ 2012 – svježe malvazije, berba 2012, odležane malvazije, berba 2011Nosioci IQ oznake

Događanja

Vinistra 2017

12. - 14. svibnja 2017.

Pokrovitelji: